Typy oděvů

Z historického rozboru odívání vyplývá, že v podstatě lze všechny oděvy odvodit ze šatu ovinovacího, límcového, košilového (jeden díl tkaniny) a kaftanového (několik dílů tkaniny).

Šat
a) ovinovací
b) košilový
c) límcový
d) kaftanový

Šat ovinovací

je z jediného kusu tkaniny a je nejjednodušším druhem oděvu. Je to pruh tkaniny volně ovinutý kolem těla. Byl obecně používaným oděvem Egypťanů, Řeků a Římanů a dosud jej nosí některé kmeny a národy v Africe, Asii a v Americe. U nás se prvky tohoto způsobu odívání zachovaly jako ženské šály a zimní šátky (plédy, vlňáky pokrývající hlavu, ramena i záda).

Šat límcový

je také z jednoho kusu oděvního materiálu ve tvaru obdélníku nebo kruhu s otvorem pro hlavu. Splývá volně přes ramena a podle délky tvoří typ oblečení pro horní polovinu těla nebo pro celé tělo. Dnes je používán jako pončo, z jeho tvaru vychází i pláštěnky.

Šat košilový

je z jednoho dílu tkaniny obdélníkového tvaru. Vznikl tak, že se prořízl otvor pro hlavu a po délce se sešil s vynecháním otvorů pro ruce. Později byly připojeny i rukávy. Nosili jej Řekové, Egypťané a příslušníci některých severských a jihoamerických národů. Prvky tohoto oděvu se dosud zachovaly u slovenského kroje (rukávce a košile u mužů). Z tohoto oděvu vznikl základ dnešních košil.

Šat kaftanový

je dlouhý, otevřený kabát sešitý z několika dílů tkaniny. Kraje předních dílů se přes sebe překládají, v pase je kaftan přepásán páskem nebo pruhem odlišné tkaniny. Může být sepnut i sponou. Široké rukávy se všívaly kolmo k oděvu s malým klínkem v podpaží. U východních národů se ke kaftanu nosily kalhoty se širokými či úzkými nohavicemi. V současné době je tento oděv nahrazen dámskými plášti a pánskými svrchníky.

nahoru